Preventieve onderhoudsgids voor Bulk Hot Melt lijmunits


Veel bedrijven en industrieën in Nederland gebruiken hotmeltapparatuur om het verpakkingsproces te versnellen en te vereenvoudigen. Een hotmelt unit slaat de lijm op en verwarmd deze naar een zorgvuldig gecontroleerde temperatuur. De lijmpomp houdt het systeem continu onder druk en pompt de tank de lijm door verwarmde slangen naar de gewenste plaats wanneer dat gewenst is.

Het gebruiksgemak en de functionaliteit maken hotmelt perfect voor het verlijmen van allerlei materialen en diverse applicaties. Deze Smeltlijmen werken uitstekend voor zowel lage als gematigde temperatuur toepassingenm van diepvries tot aan tropische omstandigheden. Deze hotmeltlijmen kunnen bijna alles verlijmen, zijn uiterst veelzijdig en kennen een vrijwel oneindige houdbaarheid. Hotmelts kunnen zeer goed in grote hoeveelheden worden verwerkt en machineoperators benodigen weinig training eens de lijmapparatuur goed is ingesteld. Hotmelt lijmapparaten zijn een zeer kosteneffectieve oplossing voor bedrijven.

Preventief onderhoud voor smelttanks


Net als elke machine heeft ook een hotmelt tank regelmatig onderhoud nodig om goed te kunnen blijven functioneren. De juiste instellingen en het gebruik van de juiste hotmelt kunnen daar wel veel aan bijdragen. Het uitvoeren van routinematig preventief onderhoud of tenminste een kundige inspectie houdt de hotmeltapparatuur op topniveau, en draagt daardoor bij aan een hoge productiviteit.

Het belangrijkste en bekendste probleem met hotmelt is het proces van verkoling. Lijm verbrand en dat zorgt voor zwarte koolstukken. Dit is tegenwoordig zeer goed te voorkomen door het inzetten van bijvoorbeeld Polyolefine hotmelts, maar ook door lage applicatietemperatuur hotmelt lijmen. Eenmaal verkoolde lijm zal niet meer smelten of oplossen, wat leidt tot verstopte slangen, filters en schade aan de apparatuur. Naast een advies om deze problemen te voorkomen, voert hotmeltservice ook complete revisies uit aan hotmelt lijmsystemen.

Verkoling van hotmelt

De verkoling in een hotmelt vindt plaats door oxidatie van de moleculen, eerst wordt de lijm gelvormig en verliest het zijn thermoplastische aard en vloei.

Uiteindelijk wordt deze gel omgezet in kool. De kool zal zich meestal ophopen in de bodem van de tank rond de geïsoleerde verwarmingselementen. Hoe hoger de temperatuur en hoe langer de verblijftijd, de ste meer kool zich zal vormen.

Ook vervuiling zoals papier, golfkarton, voedselingrediënten, stof en andere materialen uit de omgeving veroorzaken vervuiling in de lijmtank. Als onderhoud uitblijft, wordt de opbouw van de kool alleen maar erger en zal dit leiden tot een storing in het systeem en de hele productiecyclus.

Goed onderhoud is ook nodig voor veiligheid.

Maar de betrouwbaarheid van uw productieapparaat is niet de enige reden waarom onderhoud nodig is. Beter onderhoud betekent ook een meer veiligheid.

Als een machine tijdens het gebruik plotseling defect raakt, of langzaam minder presteert, wordt vaak de temperatuur en/of de druk verhoogd. Dit helpt verdere verkoling in de hand en een lijmsysteem wordt derhalve ook onveiliger. Beter onderhoud verbetert de levensduur van de apparatuur, zorgt voor een veilige werkomgeving en beschermt uw investering.

Preventief onderhoud

Om een lijminstallatie in bedrijf te houden, moet een hotmelt lijmtank periodiek worden gecontroleerd.

Stilstand kan kostbaar zijn, dus het is belangrijk om ongeplande stilstand tot een minimum te beperken. Door preventief onderhoud in te plannen, wordt dit vaak afgestemd met andere routineonderhoud in uw fabriek. Bovendien kan hotmeltservice eenvoudig lijmunits uitwisselen met reserve apparatuur, mocht de storing niet eenvoudig te verhelpen zijn..

Een onderhoudsschema opstellen voor lijmapparatuur

Een onderhoudsschema wordt mede bepaald door het type lijm dat u gebruikt, de verontreinigingen van buitenaf, de benodigde instellingen, ervaringen uit het verleden en de omgeving waarin u de apparatuur bedient.

Controleer de filters en vervang ze regelmatig.

Controleer en spoel elk kwartaal al uw hotmeltslangen, lijmkoppen en lijmtanks. Verklein de onderhoudsinterval door gebruik te maken van stabiele hotmeltlijmen met bijvoorbeeld ook een lage temperatuur.Het reinigen en reviseren van originele onderdelen is dikwijls gunstiger dan het aanschaffen van nieuwe.

Hoe maak je een hotmelt tank schoon?

Begin met het uitschakelen van de machine, maar de lijmpomp drukloos en probeer aan de buitenkant zoveel mogelijk lijm te verwijderen. Spoelen met de eigen lijm is doorgaans beter dan het gebruiken van een oplosmiddel.

Voeg vervolgens verse hotmelt toe en zet de drukpomp weer aan. Dit duwt verontreinigen door de machine en verwijdert oude lijmresten.

Bulk hotmelt tank

Voor de beste resultaten en een grotere gemoedsrust kunt u een professionele service en reiniging plannen bij hotmeltservice. Wij hebben ervaring met vrijwel elk merk hotmelt apparatuur en zijn van sommige merken ook erkend dealer of subdealer. Door het gebruik van gespecialiseerd gereedschap en onze uitgebreide ervaring zijn wij gekwalificeerd om alle onderhoud en reparaties uit te voeren.

Richtlijnen voor onderhoud

Elke fabrikant van hotmeltapparatuur, zoals Nordson, Robatech, Valco Melton en Meler, hebben andere richtlijnen voor het onderhoud van zijn hotmeltapparatuur. Over het algemeen wordt een jaarlijkste volledige reiniging van het hotmeltsysteem aangeraden. In overeenstemming en met een technische opname vooraf kunnen we doorgaans de klus snel en efficiënt klaren, zodat de stilstandtijd beperkt is en overeenkomt met uw eigen onderhoudsinterval.